Gecen gün yazmış olduğum köşe yazısında Gömeç’e okulların yeterli olmadığını ve önümüzdeki eğitim öğretim döneminde daha da sıkıntıların olacağını belirtmiştim.
Bu yazımdan sonra gelen birçok mesaj ve birebir sohbetlerde “bir şey yazdın ve siyasilerin bu konuda yetersiz olduğunu söylüyorsun. Peki çözüm önerin var mı?” ve bunun gibi sorulara muhatap oldum.
Evet çözüm var ve uygulanabilirliği yüksek bir çözüm.
Gecen yazımda da belirttiğim gibi Ahmet Tulun Himam İlkokulu ana sınıfı İmam Hatip Ortaokulunun bahçesinde bulunan önceden oyuncak kütüphanesi olan yere taşındığını ve okulla organik bağının koptuğunu belirtmiştim.
Ve yeni aynı okula öğrenci olarak Hacıosman mahallesi çocukları, Yaya mahallesi çocukları ve Mithatpaşa mahallesinin bir kısmında ikamet eden çocuklar gelerek eğitim aldığını belirtmiştim.
Ana sınıfı okulun dışında olup okul adına ve yönetimi yine okul tarafından yapıla bildiğine göre Ahmet Tulun Himam İlkokuluna bağlı olarak ek derslik adı altında Hacıosman mahallesine bir geçici eğitim ve öğretim yuvası yapılabilir.
Neden mi geçici…
Sohbet yaptığımız bazı siyasetçi arkadaşlarımız böyle bir durumun yani merkezde bir okulun yapıla bilmesi enaz 5 ila 10 yıl arasında bir süreci bulur diyorlar.
Niye merkezde okul için alan yokmuş.
Şimdi sizlere çözüm önerim.
Hacıosman mahallesinde DOP paylarından belediyeye gelen okul, spor alanı veya park için kullanılmak üzere arazi payı geldi. Yani bugün için geçici ama yarınlar için kalıcı bir okul binası yapıla bilecek bir arazi üretilmiş durumda.
Yönetmeliklere göre ilkokullar için sınıf büyüklüğü 40 metre kare olması gerekiyor. Buraya birer adet birinci sınıf, ikinci sınıf, üçüncü sınıf ve dördüncü sınıf olmak üzere 4 bağımsız bölüm yanı sıra bir öğretmen odası ve iki adet tuvaleti olan tek katlı bir ek derslik yapılması için yaklaşık 350 metre kare kapalı alana ihtiyaç var.
Bugün şartlarında arsa payı ve müteahhit kar marjı olmadan 100 metre bir dairenin maliyeti yaklaşık 1Milyon 350 Bin lira civarında.
Bu hesaplama yaşam alanı yani daire üzerinden yapılmıştır. Bu derslikte mutfak dolapları ve tezgahları olmayacak, duşakabini, tezgah arsı, asma tavanı gibi işlemler olmayacak, su tesisatı yok denecek kadar bir işlem olacak, hafriyatı Gömeç Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü üstlenirse, ilçemizde bulunan mimar mühendislik büroları buranın mimari çizimlerini bidel yani bağış olarak yaparsa, İMECE usulü ilçemizde bulunan müteahhit firmaları bir hafta ücretsiz ekip yollarsa, ayrıca seçim öncesi asfalt dökülen yollardan çıkan parke taşlarından bu binanın bahçesine döşenirse bu maliyet 100 metre karede yaklaşık 900 Bin ile 1 Milyon arası bir maliyete düşer.
Ek derslik binamız 350 metre kare kapalı alan olacağından bunun maliyeti 3 milyon ile 3 Milyon 500 Bin lira arasında olacaktır.
Bu rakamlarda Gömeç’te bulunan saygın ve bağış sever iş insanlarımız tarafından çok rahatlıkla karşılana bilecek bir durumdur.
Bu ek derslik yapıldığında Hacıosman mahallesinden gelen öğrenciler ve Yaya mahallesinin bir kısmından gelen öğrenciler oraya yönlendirildiğinde siyasilerimizin belirttiği yıllarda merkezde yapılacak okul bitene kadar çok önemli bir çözüm olacaktır.
NOT: Maliyet hesabını bakanlıklara hizmet veren mimarlık ve mühendislik firmasından öğrendim.