Diğer taraftan yapılan hatalardan biri Cumhur İttifakı olarak Gömeç’te MHP adına girilmesi oldu.
Çünkü Gömeç nüfusunun yaklaşık yüzde 20 Doğu ve Doğu Anadolu bölgesinden göç eden vatandaşlarımızdan oluşmuştur.
Hesaplamalar yapılırken genelde siyasiler hep geçmiş seçimler üzerinden analizler yaptılar. Oysa ben birkaç kez bu değişikliği yazılarımda gündeme getirdim.
İşte bu noktada ılıman veya muhafazakar Doğu kökenli vatandaşlarımızın Kazım Arslan ismine sıcak bakarken, seçime girilecek olan partinin MHP olmasından dolayı meyletmelerinde sıkıntı oluştu.
Gömeç’e göç eden bu kesimin tahminime göre bin 200 ile bin 350 arasında seçmene tekabül ediyor. DEM Partisinin Gömeç Belediye başkan adayına 406 oy çıkarken belediye meclis üyeliğinde 470, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 420 oy çıktı.
Belediye ve Büyükşehir oy oranlarına bakıldı zaman hemen hemen aynı oylar kullanılmışken meclis üyeliğinde yaklaşık 65 oy fazlası var. Burada bile tepkisellik olarak DEM seçmeni farkındalık oluşturmuşlar.
Ortalama bin 300 seçmen üzerinden değerlendirme yapılırsa 900 oy CHP, MHP, İYİ Parti ve BBP’ne atılan oylar var. Tanıdığım ve seçimlerden sonra yapmış olduğum bu seçmen grubundan bazı kişiler oy kullanmaya gitmeden önce Kazım başkana oy atacaktım ama atamadım dediler. Benim öngörüme göre en az 100 oy kerhen gelmemiş oldu.
Birde geçersiz oylar var ki o durum evlere şenlik bir durum.
Seçim çalışmaları kapsamında gazetemizi ziyaret eden MHP Adayı Kazım Arslan’a, İYİ Parti Adayı Halil İbrahim Pelivan’a ve Yeniden Refah Partisi Adayı Yüksel Kaplan’a özellikle şu cümleyi kullanmıştım; “seçmen sayımız 13 Bin 956 ama bence geçerli oy sayısı 11 bin gibi olacaktır.” Ama adaylarda genel kanaat 12 Bin ve üzeri olacak yorumları yaptılar. Ve hesaplamalarını bu rakamlar üzerinden geliştirdiler.
Gömeç’te 13 Bin 956 seçmene karşılık 11 Bin 620 kullanılan oy vardı. Fakat geçerli oy sayısı 11 Bin 28 oldu. Yani seçimlerden önce öngördüğüm rakam gerçekleşmiş oldu.
592 oy geçersiz oy olarak kullanıldı. Bu geçersiz oyların çok az kısmı CHP ve İYİ Parti oylarıydı. Küsuratı buraya çıkardığımızda yaklaşık 500 oy MHP’nin kayıp oyuydu.
Nedeni ise Büyükşehir Belediyesi için atılan oylarda AK Partiye basılmış ama ilçe belediyesi ve meclis üyesi oy pusulaları boş durumda olduğu için geçersiz sayıldı.
Rakamlar ortada. MHP ilçe belediye başkanı için 3 Bin 360 oy alıyor, belediye meclisi için ise 3 Bin171 oy almış. AK Parti adıyla girilen Büyükşehir seçimlerinde ise 3 Bin 815 oy Gömeç’ten çıkmış.
Büyükşehir ile ilçe belediye oyu arasında 455, yine Büyükşehir ile meclis üyeliği arasında ise 644 oy farkı bulunmaktadır. Bu matematiksel sonuçta yukarıda belirttiğim gibi yaklaşık 500 oy MHP adına çöp olmuş.
CHP Gömeç’te 4 Bin 613 oy aldı. Yukarıda yaptığımız analizlerle DEM Partililerden gelme ihtimali olarak gelmeyen 100 oy Kazım Arslan’a verilmiş olsa idi CHP’nin oyu 4 Bin 413 olacaktı. Çöpe giden 500 oyu da ilave edersek MHP adına oy oranı 3 Bin 960 rakamı önümüze çıkacaktı.
Şimdi İYİ Partinin oy oranlarına baktığımızda İYİ Parti ilçe belediyesinde 2 Bin 14, mecliste Bin 913 ve Büyükşehirde ise 842 oy almış.
İYİ Partinin stratejisi ve Cumhur İttifakının strateji hatalarını ise yarınki yazımızda ele alacağız.