HABER/ANALİZ : ŞÜKRÜ DEMİR
sbdhaber.com olarak 24.06.2024 günü Gömeç Belediyesi yetkili makamlarına Basın Kanunu kapsamında sorduğumuz sorular ve Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı imzası ile gönderilen cevaplar konusunda bugün ikincisinin yorum analizini haberini yapmış oluyoruz.
Gömeç Belediye Başkanlığına sorduğumuz ikinci sorumuz “01/04/2024 tarihi itibariyle Gömeç Belediyesinin SGK, UEDAŞ ve BASKİ’ye ne kadar borcu vardı ve şuan bu borçlar ne durumdadır?” dedik.
Belediyeden gelen resmi yazı sonucunda verilen cevap “01.04.2024 tarihi itibariyle Belediyemizin SGK,UEDAŞ ve BASKİ 'ye geçmiş güncel borcu bulunmamaktadır” denilmekte.
BORÇ YOK, SGK İÇİN YER SATILIYOR
Gömeç Belediyesinden gelen cevapla belediyenin SGK, UEDAŞ ve BASKİ’ye borcunun olmadığı söylerken, akıllara şu soru geliyor. -Belediyenin SGK’ya borcu yoksa neden gecen ay yapılan meclis toplantısında belediye şirketinin yaklaşık 24 Milyon liralık borcuna karşılık 18’den gelen yaklaşık 15 adet yerin satış yetkisi çıkartıldı.
BİT olarak faaliyet gösteren şirketin borcunu gönderilen cevapta yok hükmünde görülmesinin sebebi basına verilen cevapla belediyenin yine CHP Belediyesinden aldığı borç yükünü daha az mı göstermekti.
PEKİ 18. MADDE NEDİR
18. Madde Uygulaması veya 18 uygulaması olarak, gayrimenkul ve imar konularında karşımıza çıkan emlak teriminin aslı 3194 Sayılı İmar Kanunun 18. Maddesinde belirtilen bir uygulamadır.
18.Madde uygulaması kısaca; İmar planının tamamı veya bir kısmında binalı veya binasız arsa ve arazilerde maliklerin veya hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, imar planına uygun olarak yeniden ada ve parseller oluşturmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya, veya re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediye yetkilidir. Ayrıca bu uygulama da Düzenleme Ortaklık Payı adı verilen DOP kesintisi de uygulanmaktadır. DOP nedeniyle taşınmazın maksimum %45’inin bedelsiz kamuya terki sağlanıyor. Terk oranı her uygulamaya ve plandaki kamu alanlarına göre değişmekte olup bu oran maksimum %45’tir. Ayrıca belirlenen DOP oranı tüm parseller için eşit miktarda kesilir.
ONAY VEREN MECLİS ÜYELERİ BİLMEDEN SUÇMU İŞLİYOR
İmar Kanunun 18 maddesinin üçüncü fıkrası açık bir şekilde aşağıda belirtiliyor. 18’den gelen yerler umumi hizmetler dışında kullanılamayacağı belirtilirken, bu yerlerin satılması konusunda onay veren belediye meclis üyeleri bilmeden kanuna muhalefet yaparak suç mu işlediler?
“DOP (Düzenleme ortaklık payı) kapsamında, Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tâbi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumî hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz.” diyerek açık hüküm var.
TOPLAM BORÇ EN AZ 60 MİLYON OLMADI MI?
Dünkü haber analizimizde belediyenin vermiş olduğu borç bilgisi olarak yaklaşık 35 Milyon liraydı. Verilen cevapta her ne kadar SGK borcumuz yok dense de gündem dışı toplanılan meclis toplantısında satış yetkisi belediye şirketinin yaklaşık 24 Milyon lira SGK borcu için alındı.
Belediyenin borç miktarı olarak verdiği rakama şirketinin borçları katılmadığı gözükmekte olup, şirket personelinin maaşları, kıdem tazminatları ve ikramiyeleri gibi ödemeler ve yine şirketin UEDAŞ, BASKİ gibi kurumlara da borcunun olduğunu düşünürsek Gömeç Belediyesi yaklaşık en az 60 Milyon borç devralarak, üstüne de yeni yönetimden kaynaklanacak ve diğer borçları ödeye bilmek adına temin edilecek yeni borçlanmalar ve bunların faizleriyle artarak devam edecektir.