ŞÜKRÜ DEMİR / ÖZEL HABER
Bu yanlışların neler olduğundan önce, siyasilerin bu yanlışlığa bilip bilmeden çanak tutmaları daha da vahim. Çünkü parti teşkilatlarında yapılan toplantılarda “yapılsa güzel olur” diyecek kadar fütursuzca, yarının hesaplanmadan siyaset yapıldığını gösteren, popülist siyaset yaptığını sanan siyasetçilerimizin olması daha da vahim bir durum.
SİYASET ADINA ALINAN YOK HÜKMÜNDEKİ YANLIŞ KARAR
Kanunlar açık ve netken Gömeç Belediyesi ve Meclisinin “Gömeç İlçesi Yaya Mahallesinde bulunan “Yaya Mahallesi Mezarlığı” Gömeç Belediyesi tarafından 04 Haziran 2024 tarihinde alınan karar ile Gömeç Otogarı yapılması kararı” YOK HÜKMÜNDEDİR.
Çünkü alınan kararda Yaya Mahallesi 758 ada 8 parsel” olarak yazılmıştır.
Oysa 758 ada da 1 parsel 202 m2, 2 parsel 939 m2 ve 3 parselde 16 Bin 60 m2 ve üç parselde mezarlık olarak tescillidir. Yani 758 ada da bu üç parsel haricinde başka bir parsel bulunmamaktadır.
Yani Gömeç Belediyesi Meclisi Gömeç sınırları içinde olmayan ve kanunen tescili olmayan bir yer için karar almıştır.
Yine kanunen yerel belediyelerin mezarlıkların bakımı ve tamiri ile sorumluyken, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan tescilli mezarlık için siyaset adına “otogar” yapma kararı almıştır.
BELEDİYELER KANUNU VE MEZARLIKLARIN KORUNMASI KANUNU AÇIK
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü maddesi ile defin ve mezarlıklar konusunda belediyelere görev verilmiştir. Mezarlıkların tesisi, korunması ve bakımına ilişkin masrafların Belediyenin giderleri arasında olduğu kanunun 60/g maddesinde belirtilmiştir.
3998 sayılı Mezarlıkların Korunması Hakkındaki Kanununun1.maddesine göre; umumi mezarlıkların mülkiyeti belediye bulunan yerlerde belediyelere aittir. Bu yerler satılamaz ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yolu ile iktisap edilemez.
2.maddesine göre; Mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez. Bu yerler imar mevzuatı ile veya başka herhangi bir şekilde park, bahçe, meydan, otopark, çocuk parkı, yeşil alan gibi sahalar olarak ayrılamaz ve asli gayesi dışında hiçbir amaç için kullanılamaz. Buna göre Kullanılmakta olan mezarlıkların imar uygulaması sonucu “arsa” vasfıyla tescil edilmeleri mümkün değildir.
Yani mezarlıklar hiçbir şekilde maksadı dışında kullanılamazlar ve değiştirilemezler.
MEZARLIK VASFININ YİTİRMESİ YAYA MEZARLIĞI İÇİN GEÇERLİ DEĞİL
Ancak Mezarlıklar Nizamnamesinin 8. Maddesi gereğince hazırlanan ve 12 Mart 1942 tarihli Talimatnamenin 6.maddesi, “Şehir ve kasabalarda halen mevcut olup gerek meskun sahalara yakınlık ve gerekse toprak ve tesisatındaki kifayetsizlik bakımından sıhhi mahzurları görülen mezarlıklar Umumi Hıfzısıhha Kanununun 214. Maddesi gereğince terk olunacaktır. Bu sahalar terk edilmesinden en aşağı 10 sene geçtikten sonra ve mahalli sağlık memurlarının verecekleri rapor üzerine diğer maksatlar için kullanılabilir” hükmündedir.
Bu nedenle “mezarlık” vasıflı taşınmazların vasfının “arsa” olarak değiştirilmesi için;
Mezarlık yerinin fenni ve diğer şartlar yönünden uygun olmadığının tespit edilmesi ve bu tespitin üzerinden en az 10 yılın geçmiş olması ve Mahalli sağlık kuruluşlarınca verilecek krokili rapor ile başka amaçlarla kullanılmasının sıhhi bir sakıncanın bulunmadığının belgelendirilmesi gerekmektedir.(Tapu Kadastro Genel müdürlüğünün 18.06.1999 tarih ve 327-1663 sayılı talimatı)
Tescilli Osmanlı mezarlığı olan Yaya Mahallesi mezarlığı ne toprak yapısı konusunda “sıhhi mahzurları” olan bir yer değil ve öyle olsa bile ilk önce gerekli kurumların gerekli incelemeleri yapıp böyle bir karar vermesi gerekiyor ve üzerinden 10 yıl geçmesi gerekiyor.