Gömeç’e verilen vaatleri kim nasıl yapabilir?

Yerel seçimlerin yapılmasına az bir zaman kala adaylar projelerini açıklamaya başladılar.

Hemen hemen her adayın projeleri aşağı yukarı aynı.

Peki bu projeler nasıl yapılır?

Bütçe yeterli olacak mı? Ya da kaynağı nereden bulunacak?

Gömeç’in ve bizlerin önümüzdeki son 5 yıllık geleceğini düşünürken bunlara da önem vermeliyiz.

*          *           *

İlk önce belediyelerin borçlanması, borçları ve belediye şirketine (BİT) borç verme veya buraların borçları konusunda bilinmeyen daha doğrusu bilmediğimiz bir konuyu hatırlayalım.

Belediye şirketleri belediyeye borç verebilir mi?

Belediye şirketi ile sermayedarı olan belediye arasındaki borçlanma durumunun da incelenmesi gerekmektedir. 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre Belediyelerin kurdukları şirkete borç vermesi mümkün değildir. Belediye şirketine kaynak aktarmak istiyorsa bunu yapabilmesinin tek yolu sermaye artırımı olacaktır.

*             *              *

Yaklaşık 33 yıllık gazetecilik mesleğimde gördüğüm her zaman özellikle muhalif belediyeler bir sonraki seçilen başkana en az 4 veya 5 ay personel maaşlarını ödeyemeyecek bir durumda ve muhtelif borçlarla bir şekilde devretmişlerdir.

Bu borçlanmaların ana sebebi siyasi ve ikbal kaygısıyla aşırı personel alımı ile kadronun şişirilmesidir. Bu durum bütçenin yaklaşık yüzde 50 gibi bir oranını otomatikman uçurur. Geri kalan bütçe ise gecen yıllardan oluşan bütçe açığını ve faizlerini kapatmak için gider. Lakin bu açık kapama döngüsü büyüyerek artar.

*             *              *

Gömeç’i ele alırsak eğer İller Bankasından tahakkuk eden ödenek, nüfusa göre yapıldığı için yaklaşık olarak 3 milyon 400 Bin lira civarındadır. Ve özellikle İller Bankasının garantörlüğünde yapılan işlerin ödemesi tahakkuktan kesilir ve ödenir. Bu işlerde genellikle tahakkuk edilen ödeneğin yaklaşık yüzde 25’ine tekabül eder. Yani bütçeye gelen para yaklaşık 2 Milyon 500 bin civarındadır.

Bu hesaplamada personel maaşları, SSK, Cunda Adasında grup misafirlerini ağırlamak, etkinlikler gibi birçok kalem harcamaları daha düşmedik.

Hele hele de belediye Keremköy’de tek sahibi olduğu yeri ihale ile satarak elindeki yatırım yapabileceği gayrimenkulleri de sattıysa  verilen vaatler bir bir patlamaya mahkumdur.

*             *              *

Peki bu çizdiğimiz tablo ile Gömeç’e yatırım yapılamayacak anlamına mı geliyor?

Gömeç Belediyesinin bütçesi ile evet, zor görünüyor.

Ama her adayın açıkladığı ortak projelerden olan sahil şeridi için çalışmayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesinden destek alarak, Konut projelerini TOKİ’den destek alarak, yer üretmeyi Hazine ve Milli Emlak’tan destek alarak, yüksek okul gelmesini merkezi yönetimden destek alarak, modern Pazar yeri ve terminal için Balıkesir Büyükşehir Belediyesinden destek alarak, anfi tiyatro için Kültür Bakanlığı’ndan destek alınarak tabiki yapılır.

Artık Gömeç’li seçmenin oy kullanırken yapacağı tercihlerde hizmetin nasıl geleceği konusunda idrak ve karar vererek geleceğimiz olan 5 yılı şekillendirecektir.

{ "vars": { "account": "G-YS771Z6J8Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }